Ostoskorin sisältö0  tuotetta - Yhteensä 0.00 €

Omaisen tuhkaaminen

Ennen tuhkan luovuttamista on tuhkauurnansaajan ilmoitettava kirjallisesti krematorion ylläpitäjälle, minne tuhka tullaan sijoittamaan. Tuhkan sijoittamiseen (hautaamiseen tai sirotteluun maa- tai vesialueelle) on oltava aina alueen omistajan tai haltijan suostumus. Vainajan tuhka on haudattava tai muulla tavoin sijoitettava pysyvästi yhteen paikkaan.

Jolleivät hautaamisjärjestelyistä vastaavat henkilöt vuoden kuluttua tuhkaamisesta huolehdi tuhkasta, sijoitetaan tuhka vainajan kuolinpesän kustannuksella sille hautausmaalle, johon vainajalle on oikeus tulla haudatuksi. Arkulla on tärkeä merkityksensä ja Suomessa krematoriot eivät vastaanota vainajia ilman arkkua.

Krematoriouuni on pitkälle kehitetty ja varta vasten tarkoitukseensa rakennettu. Uuni esilämmitetään korkeaan lämpötilaan maakaasulla tai kevyellä polttoöljyllä. Lämmityspoltin sammutetaan ennen kuin vainaja viedään arkussaan uuniin. Liekkiä ei suunnata vainajaan, vaan uunin kuumuudessa syttyy arkku palamaan itsestään ja nostaa lämpötilaa edelleen. Ainoastaan ilmaa puhalletaan uuniin. Ruumista ei polteta aktiivisesti vaan vainaja palaa arkun kanssa tunnista puoleentoista tuntiin.

Tuhkausprosessin jälkeen tuhka jäähtyy ennen kuin se viedään ruostumattomassa teräsastiassa tuhkankäsittelykoneeseen, joka erottaa arkun ruuvit ja naulat tuhkasta. Tuhkausprosessissa syntyvä metallijäte, kuten lonkat, nivelet ym metalli otetaan automaattisesti talteen ja lähetetään kierrätyslaitokseen. Tuhka valuu koneessa suoraan uurnaan joka suljetaan. Koko prosessi tapahtuu kenenkään koskematta vainajaan tai tuhkaan.

Uurna voidaan luovuttaa omaisille krematoriossa tilassa, missä voidaan hiljentyä hetken. Vahtimestari pyytää omaisilta kuittauksen uurnan luovuttamisesta. On varauduttava todistamaan henkilöllisyytensä. Vaihtoehtoisesti voidaan sopia hautaustoimiston kanssa että heidän kuljettajansa noutaa uurnan ja tuo sen suoraan haudalle uurnanlaskutilaisuuteen.

Lähde: Aluehallintovirasto ja krematoriosäätiö